O účinkoch jablčného octu sa už napísalo mnoho. U mňa v záhrade je každý rok množstvo popadaných jabĺk. Okrem robenia dobrej kojeneckej výživy, sušenia, zavárania je tu ďalší spôsob ako jablká spotrebovať a nevyhadzovať na kompost. Tohto roku som pristúpila na výrobu vlastného jablčného octu. Jablčný ocot môžete použiť aj na výrobu vlastného bylinkového octu. Pokiaľ niekto nemôže zo zdravotných dôvodov používať alkohol je tu variant s jablčným octom. Pomer drogy je 1:10.
Ponúkam vám návod ako si vyrobiť svoj vlastný jablčný ocot. Okrem toho viete presne aké má zloženie, čo ste doň dali, nie je tepelne upravený a sú v ňom zachované všetky účinné látky. Správna farba prírodného nepasterizovaného jablčného octu je ľahko zakalený. Pasterizáciou sa poškodia jemné nutrienty, baktérie a enzýmy, ktoré sú zodpovedné za liečivé účinky. Zákal je známkou kvality, vieme, že obsahuje prospešné baktérie. Používam množstvo prírodných octov, ryžový, ume ocot, vínny, ale chuťovo vyladený je práve tento. Jeho účinky sú spôsobené zložením octa – obsahuje kyselinu octovú, jablčnú, veľké množstvo kália – draslíka, magnézia – horčíka, pektín, množstvo probiotik, enzýmy…. Výroba v domácom prostredí je veľmi jednoduchá.
Ingrediencie:
1 kg jabĺk, 4 l zavárací pohár, trochu cukru cca 4 PL (niekedy nie je treba záleží od kyslosti jabĺk), mixér, prevarená vychladnutá voda, plátenko.
Postup:
Spôsob dávkovania:
Užívajte väčšinou 1 PL jablčného octu v poháriku vody. Vypite nalačno. Kto chce, môže pridať 1 KL medu, dobre pomiešať, Podávame 1 – 3 x denne. V podávaní väčšinou urobíme po 3 týždňoch prestávku.
Jablčný ocot sa stal neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Ráno sa s ním budím a pôsobí ako vzpruha. 0,5 l vody teplej a 1 PL octu. Dokonca urobí aj to, že nemusíte piť kávu. Okrem pôsobenia na telo je to fantastický pomocník v čistení. V pomere 1:1 ho používam na čistenie okien alebo na vodný kameň v kúpeľni.
Využitie jablčného octu v mojej domácej lekárni:
Soňa Milová, Klub TČM a Healy