Nepasterizovaný jablčný ocot

O účinkoch jablčného octu sa už napísalo mnoho. U mňa v záhrade je každý rok množstvo popadaných jabĺk. Okrem robenia dobrej kojeneckej výživy, sušenia, zavárania je tu ďalší spôsob ako jablká spotrebovať a nevyhadzovať na kompost. Tohto roku som pristúpila na výrobu vlastného jablčného octu. Jablčný ocot môžete použiť aj na výrobu vlastného bylinkového octu. Pokiaľ niekto nemôže zo zdravotných dôvodov používať alkohol je tu variant s jablčným octom. Pomer drogy je 1:10.

Ponúkam vám návod ako si vyrobiť svoj vlastný jablčný ocot. Okrem toho viete presne aké má zloženie, čo ste doň dali, nie je tepelne upravený a sú v ňom zachované všetky účinné látky. Správna farba prírodného nepasterizovaného jablčného octu je ľahko zakalený. Pasterizáciou sa poškodia jemné nutrienty, baktérie a enzýmy, ktoré sú zodpovedné za liečivé účinky. Zákal je známkou kvality, vieme, že obsahuje prospešné baktérie. Používam množstvo prírodných octov, ryžový, ume ocot, vínny, ale chuťovo vyladený je práve tento. Jeho účinky sú spôsobené zložením octa – obsahuje kyselinu octovú, jablčnú, veľké množstvo kália – draslíka, magnézia – horčíka, pektín, množstvo probiotik, enzýmy…. Výroba v domácom prostredí je veľmi jednoduchá.

Ingrediencie:

1 kg jabĺk, 4 l zavárací pohár, trochu cukru cca 4 PL (niekedy nie je treba záleží od kyslosti jabĺk), mixér, prevarená vychladnutá voda, plátenko.

Postup:

  1. Z jabĺk odstránime stopku a zbytok okvetia. Umyjeme. Celé jablká so šupkou aj s jadrovníkom podrvíme v mixéri. Nemusí byť z toho kaša.
  2. Jablčnú drť vložíme do 4 l sklenenej nádoby a doplníme prevarenou vychladnutou vodou, cca 3 – 4 cm pod okrajom. Nezabúdajte, že kaša bude kvasiť.
  3. Pokiaľ sú jablká veľmi kyslé pre zlepšenie kvasného procesu pridajte 4 PL cukru. Ten sa celý spotrebuje a premení na kvasenie.
  4. Vrch pohára zakryte tanierikom aby nelietali do pohára octové mušky.
  5. Na povrchu sa vytvorí čiapka z jabĺk a peny. O penu sa treba starať. Denne 2 x treba drevenou varechou premiešať pohár. Je to preto, aby sa na povrchu neurobila pleseň. To je Dôležite!!!!
  6. Necháme pri izbovej teplote kvasiť 10 dní.
  7. Potom precedíme, uložíme do špajzy do tmy a necháme kvasiť ďalších 21 dní.
  8. Najlepšie je prikryť plátnom a previazať gumičkou. Pre kvasný proces je nutný prístup vzduchu.
  9. Hotový ocot rozoznáte podľa toho, že je kyslý a prestal kvasiť.
  10. Ocot ešte raz precedíme a zlejeme do fliaš. Fľaše utesníme a uchovávame v chlade alebo v chladničke.

Spôsob dávkovania: 

Užívajte väčšinou 1 PL jablčného octu v poháriku vody. Vypite nalačno. Kto chce, môže pridať 1 KL medu, dobre pomiešať, Podávame 1 – 3 x denne. V podávaní väčšinou urobíme po 3 týždňoch prestávku.

Jablčný ocot sa stal neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Ráno sa s ním budím a pôsobí ako vzpruha. 0,5 l vody teplej a 1 PL octu. Dokonca urobí aj to, že nemusíte piť kávu. Okrem pôsobenia na telo je to fantastický pomocník v čistení. V pomere 1:1 ho používam na čistenie okien alebo na vodný kameň v kúpeľni.

Využitie jablčného octu v mojej domácej lekárni:

  • ORL problém. Ako náhle vás začne škrabať v krku skúste každú hodinu aplikovať túto zmes. ¼ jablčného octu a ¼ teplej vody.
  • Zapchaný nos a nádcha – do špeciálnej konvičky na vyplachovanie nosa dajte 1 KL jablčného octu, 1 odmerku soli a doplňte letnou vodou. Dobre premiešajte. Zmesou preplachujte nos 3 x denne. Jablčný ocot pôsobí proti baktériám, znižuje opuch slizníc a spriechodňuje nos.
  • Ústna voda na zlý dych – 1 KL s trochou vody použijeme na výplach ústnej dutiny.
  • Odstraňuje škvrny na zuboch, bielenie zubov, odstraňuje baktérie z ústnej dutiny a ďasná – kloktajte a vyplachujte si ústnu dutinu každé ráno jablčným octom. Zuby si vyčistíte až po vypláchnutí dutiny octom. Namiesto zubnej pasty môžete použiť jedlú sódu alebo soľ.
  • Masáž ďasna – každé ráno namočte prst do octu a 1 minútu masírujte ďasná octom.
  • Zmierňuje prejavy sezónnej alergie – 2 PL v poháre vody 3 x denne
  • Znižuje LDL cholesterol – pravidelná konzumácia jablčného octu znižuje zlý cholesterol. Tieto účinky boli dokázané aj mnohými štúdiami.
  • Znižuje VKT – konzumáciou znižujete aj vysoký krvný tlak
  • Pálenie záhy a reflux pažeráka – pokiaľ trpíte týmto problémom pravidelná konzumácia 2 PL denne v poháriku vody vám zabezpečí nápravu a pokojné trávenie. Pite 5 minút pred jedlom.
  • Znižuje pocit nevoľnosti po jedle
  • Hnačka po diétnej chybe – po diétnej chybe, otrave potravinami,či bakteriálnej hnačke jablčný ocot pomôže spolu s teplou vodou. Môže byť aj prevenciou hnačky pri antibiotikách.
  • Jablčný ocot obsahuje pektín – pomáha znižovať črevné kŕče. Podávame 1 PL octu v poháriku teplej vody
  • 1 PL jablčného octu – môže zastaviť neprestávajúce čikútkanie
  • Prevencia zažívacích problémov – 1 PL jablčného octu a 1 PL medu v poháriku teplej vody 30 minút pred jedlom je skvelou prevenciu zažívania
  • Znižuje hmotnosť – jablčný ocot má vplyv na redukciu hmotnosti. Znižuje chuť k jedlu, zrýchľuje metabolizmus, znižuje retenciu vody v tele, snáď interferuje so strebávaním škrobov.
  • Môže zlepšiť kŕčové žily – potieraním žíl zlepšuje cirkuláciu, posilňuje cievne steny a pôsobí protizápalovo.
  • Chodokrvnosť – pacienti ktorí trpia nedostatkom železa a zapíjajú tobolky železa jablčným roztokom (1 PL do pohára teplej vody) nemajú nežiaduce účinky vstrebávania železa v organizme. Netrpia tak zápchou, nie sú zažívacie problémy a železo sa dobre vstrebáva.
  • Nočné kŕče lýtok – niektorí trpia nočnými kŕčmi. Môže to byť spôsobené nízkou hladinou draslíku. Jablčný ocot obsahuje množstvo draslíku a môže od kŕčov efektívne pomôcť. Pred spaním vypite pohár vody s 2 PL octu a 1 KL medu. Je popísané aj pravidelné podávanie jablčného octu na reumatické bolesti kĺbov.
  • Jablčný ocot znižuje tvorbu lupov – ocot mení pH vlasovej pokožky, tlmí tvorbu kvasiniek a plesní. Podporuje rast vlasov. Vytvorte si zmes do spreja – zmiešajte ¼ octu s ¼ šálky vody, naplníme sprejovú fľašku a striekame na vlasy. Hlavu zabalíme do uteráka a zábal ponecháme 15 minút až hodinu. Potom hlavu umyjeme. Pokiaľ toto budete robiť 2 x týždenne budete prekvapení výsledkom. Vlasy na viac budú lesklé. Môžete tiež použiť 1 PL octu do pohára vody na posledný oplach. Pôsobí ako kondicionér.
  • Liečenie akné – z octu môžete urobiť tonizačnú pleťovú vodu. Pôsobí antibakteriálne a osviežuje pleť, zmäkčuje ju, odstraňuje staré vrstvy kože, redukuje červené škvrny na koži a harmonizuje pH vašej pleti. Po ošetrení môžete potrieť kokosovým olejom spolu s pár kvapkami esenciálneho oleja. Používame zriedené 1 : 1 prevarenou vodou.
  • Pomáha odstrániť modriny – tampón namočený v octe položíme na miesto postihnutia. Pomôže odstrániť modrinu.
  • Popáleniny od slnka – do kúpeľa dáme 1 pohár octu, ¼ pohára olivového oleja, pár kvapiek levanduľového esenciálneho oleja. Popálenú pokožku môžeme potierať aj priamo.
  • Oparenie – ak sa vám stane takáto nepríjemnosť a obaríte sa tak práve ocot je najlepším pomocníkom. Ihneď si potrite miesto octom a opakujete niekoľko krát. Zmierni sa bolesť, do druhého dňa koža nebude taká začervenaná a nevytvoria sa pľugiere. Ocot v akútnej fáze naozaj pôsobí analgeticky – odstraňuje bolesť.
  • Kožné plesne na nohách – tu sa uplatní protiplesňový efekt jablčného octu. Pravidelne si kúpem nohy v octe a zmierňujú sa bolesti a tak isto som s ním odstránila aj pleseň na nohách. V tomto prípade som kombinovala kúpeľ octový a potom kúpeľ s himalájskou soľou (alebo sóda bikarbóna). Poprípade môžete kombinovať aj zmes: kokosový tuk, jablčný ocot a pár kvapiek esenciálneho oleja z oregána.
  • Prírodný deodorant – ničí baktérie a pohlcuje zápach.
  • Proti bradaviciam – niekoľko krát denne nanášajte vatovou tyčinkou jablčný ocot na bradavice, vždy miesto prekryte náplasťou alebo obväzom. Nechajte cez noc. Efekt môžete pozorovať za týždeň.
  • Prírodné tonikum – jablčný ocot podávame pri únave organizmu alebo po chorobách. Nadmerný stres v organizme zdvihne kyselinu mliečnu, tá potom spôsobuje únavu. Ocot v tomto prípade pôsobí ako antidotum. Obsahuje totiž draslík (kálium) a rôzne enzýmy, ktoré vás zbavia únavy. Pridajte 1 PL octu do 2 dcl vody a vypite ju. Podporí zdravé zažívanie, fyziologické baktérialné osídlenie kože a zvyšuje tak imunitu.
  • Jablčný ocot obsahuje polyfenoly, ktoré sú výborné pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, osteoporózy, cukrovky a neurodegeneratívnych chorôb ako je Alzheimerova choroba.
  • Prírodne probiotikum – obsahuje probiotiká (pokiaľ ho vyrábate mojim spôsobom) a kyseliny, ktoré podporujú rast probiotických baktérií, tie pomáhajú odstrániť aj iné kvasinky a plesne ako je candida albicans.
  • Detoxikácia vášho tela – stimuluje kardiovaskulárnu aktivitu, pohyblivosť čriev a lymfatickú drenáž.
  • Znižuje glykémiu – krvný cukor u pacientoch s diabetes mellitus 2. Typu. Môže sa užívať 2 PL vo vode pred spaním, alebo pred jedlom, ktoré obsahuje cukor. Zlepšuje inzulínovú senzitivitu a znižuje rezistenciu na inzulín. Niektoré štúdie ukazujú nižšiu hodnotu cukru po pravidelnej konzumácii octu, ďalej je zistený aj pokles HbA1c – teda glykovaného hemoglobínu, ktorý ukazuje, ako je cukrovka kompenzovaná v dlhodobom horizonte.

Soňa Milová, Klub TČM a Healy

Renata Poláková
V dennej práci s klientmi využíva frekvenčnú terapiu a harmonizáciu informačného poľa prístrojmi TimeWaver a kombinuje ich s prapôvodnými Znalosťami. Terapeutka celkovej zmeny pohľadu na Život - viac nájdete vo FB skupine ZDRAVIE A VÝŽIVA VĎAKA VOĽBE MYŠLIENOK.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *