24 kusov – Ingrediencie: 12 vajec, 1 šálka jablkového octu (200 ml + 2 PL navyše), 2 malé cvikly, 80 g majonézy (nahradíme sójovou smotanou a pastou tahiny), 1 PL sardelovej alebo tuniakovej pasty, 1 KL trstinového cukru, himalájska soľ, mleté čierne korenie, farebné čili papričky na zdobenie
Postup: Do vriacej, mierne osolenej vody vložíme vajcia. Varíme 8 minút (od začiatku varenia), vyberieme, opláchneme studenou vodou a ošúpeme.
Do hrnca dáme jablčný ocot, 2 KL soli a 3 šálky vody. Pridáme očistenú na polovicu prekrojenú cviklu. Privedieme do varu, potom odstavíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť. Ošúpané vajcia dáme do hrnca s cviklovou marinádou a necháme ich najmenej 3 hodiny marinovať. Občas premiešame aby sa rovnomerne nasali. Vajcia môžu byť aj dlhšie podľa toho aký odtieň farebnej škály chcete dosiahnuť. Zafarbené vajcia vyberieme a prekrojíme vodorovne na polovice. Žĺtky dáme do misky, pridáme sójovú smotanu a pastu tahiny. Premiešame a vytvoríme hmotu. Pridáme sardelovú pastu. Dochutíme soľou a čiernym korením. Namiesto korenia môžete použiť aj bylinky. Lyžičkou alebo cukrárenským zdobičom naplníme vajcia. Ozdobíme plátkami čili papričiek.
Tieto guľky som si veľmi obľúbila pre ich variabilitu a chuť. Môže ti obaliť aj inak, ale mne chutia takto. Sú málo sladké, lebo cukor je len ten, ktorý má v sebe sušené ovocie. Hodia sa ku kávičke a k čaju v dopoludňajších hodinách.
Ingrediencie: Sušené ovocie, 200g datle, pomlieť, 150g slivky, pomlieť, 1 – 2 dcl teplej vody, 100g mletých tekvicových semienok, 150g kokosovej múčky, 1Čl mletej vanilky, 100g najemno nasekaných vlašských orechov.
Na posypanie: Kokosová múčka, čierny sezam, mleté orechy, mleté mandle…..
Postup: Datle vykôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Zalejeme 1 dcl vody a necháme 10 minút napučať. Potom zomelieme na mäsovom mlynčeku. Postupne do mlynčeka pridáme aj slivky.
V ručnom mixéri rozmixujeme tekvicové semienka. Do misky s pomletým sušeným ovocím pridáme semienka a kokosovú múčku, vanilku a najemno posekané orechy. Pridáme kokosový tuk.
Všetko dôkladne premiešame a vytvarujeme guľky.
Obaľujeme vo vopred pripravenej posýpke.
Ingrediencie: Sušené ovocie, 300 g datle, pomlieť, 300 g slivky, pomlieť, 100 g brusnice, pomlieť, 200 g marhule, pomlieť, 200 g brusnice, nasekať, 300 g čierneho sezamu, na sucho na panvičke opražiť 10 minút, pomlieť, alebo podrviť v mažiari, 300 g maku, pomlieť, 300 g vlašských orechov, pomlieť, 150 g slnečnicových semienok, na sucho na panvičke opražiť a nasekať, 100 g kustovnice, nasekať, 100 g agávový sirup, alebo datľový, strúhaný kokos na obaľovanie, alebo pufovaný amarant.
Postup: Ovocie sa vykôstkuje (datle), následne pomelie na mäsovom mlynčeku. Postupne pridať jednotlivé suroviny. Všetko dobre premiešať, aby vzniklo jedno hutné cesto. Následne formovať malé guličky, obaliť v nastrúhanom kokose a odložiť do chladničky. Prajeme dobrú chuť.
Tento dip robím veľmi často ako záchranu pre nečakaných hostí. Podávam s pečeným slaným pečivom, kukuričnými lupienkami alebo s čerstvou zeleninou. Je lahodiaci očiam a chutí skvelo. Každý si ho môže dochutiť podľa seba.
Ingrediencie: 1 citrón v bio kvalite, malú hrsť čerstvých mätových lístkov, 500g mrazeného hrášku, 150g sojakrému alebo inej rastlinnej smotany, mletú rímsku rascu, soľ.
Postup: Z citróna nastrúhame trochu kôry a vyžmýkame všetku šťavu. Z mätových lístkov otrháme stonky a nasekáme ich. Hrášok po rozmrazení nasypeme do hlbšej nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme mätu, citrónovú kôru so šťavou, rastlinnú smotanu, rascu, soľ a znovu premixujeme. Dip odložíme na hodinu do chladu a potom podávame s kukuričnými lupienkami alebo pečivom či s čerstvou mladou zeleninou.
Tieto rýchle chuťovky si môžete dopriať kedykoľvek počas dňa. Sú vynikajúce, majú nízky glykemický index.
40 ks
Ingrediencie na ovsené: 80 g mletých ovsených vločiek, 80 g nesladeného arašidového masla, 20 g najemno pomletých mandlí, ½ vanilkového struku, 1 PL medu, 1 PL sójovej smotany
Postup na ovsené: Všetky ingrediencie dáme do misky a zmixujeme spolu. Z masy vyformujeme guľky a poukladáme ich na papier na pečenie. Potom ich vložte do chladničky na hodinu.
Ingrediencie na rumové: 10 g sušených nesladených sliviek, rumová esencia, 60 g najemno pomletých lieskových orechov, 30 g kokosovej múčky, 30 g mletých mandlí, 3 – 4 PL agávového sirupu, štipka mletej škorice, ½ vanilkového struku, 1 PL karobu, 3 Pl kokosového oleja
Postup na rumové: Sušené slivky prekrojte a nechajte zaliate rumovou esenciou. Ja som pridala aj 0,25 ml tatranského čaju a nechala odstáť 5 hodín.
Pomleté orechy zmiešame s kokosovou múčkou, mletými mandľami, kokosovým olejom, agávovým sirupom, so škoricou, s dužinou z vanilkového struku a karobom.
Slivky rozmixujeme ponorným mixérom na pyré, ktoré pridáme k mase a na hladko vymiešame. V chladničke necháme asi hodinu, potom z hmoty vyformujeme guľky. Poukladáme do tvaru pyramídy a podávame.
Ingrediencie: 30 malých paradajok veľkosti ostatných chuťoviek, 1 avokádo, 125 g bieleho tofu, 1 malý strúčik cesnaku, 2 KL citrónovej šťavy, himalájska soľ, lístky bazalky na ozdobenie.
Postup: Paradajky zrežte na mieste stopky. Na druhej strane odrežte tenký plátok, aby sa dali postaviť. Vydlabte dužinu a nechajte odkvapkať. Rozmixujte 1 avokádo bez šupky a kôstky, so 125 g bieleho tofu. Pridajte pretlačený strúčik cesnaku, citrónovú šťavu a osoľte. Všetko dobre rozmixujte do hladkého krému. Zmesou naplňte paradajky a vrch ozdobte lístkami bazalky.
Ak šunka – tak poctivo vysušená bez chemických konzervantov. Toto patrí do oblasti chuťoviek veľmi rýchlo spravených a úžasne lahodných. Nepotrebujete sendvič ani rožok. Vzájomne sa všetky chuťovky dopĺňajú. Vhodné na pohostenie akejkoľvek návštevy.
Ingrediencie: 12 tenkých plátkov sušenej šunky ako prosciutto crudo, 2 hrste rukoly, 150 g kozieho syru
Postup: Na každý plátok šunky dajte kúsok rukoly a kozí syr. Všetko zrolujte. Prekrojte šikmo na polovicu a poukladajte na tanier.
Ingrediencie: 2 lyžice soja krému, 2 PL bieleho tofu, ½ nastrúhanej kôry z bio citrónu, 1 KL nasekaných kapár, 1 nakladaná uhorka nakrájaná na malé kocky, 1 KL nasekaného kôpru, himalájska soľ, čerstvo mleté korenie, 1 menšia šalátová uhorka nakrájaná na šikmo na plátky, 200 g údeného prírodného lososa bez konzervantov.
Postup: Urobíme si základný krém. Zmes naložte na plátky nakrájanej uhorky, navrch položte kúsok údeného lososa a ozdobte zvyškami kôpru.
Autorka receptov: Soňa Milová
Prajeme vám skvelé stretnutia s priateľmi a rodinou. Renata a Soňa